12 modalităţi de a vindeca o inimă rănită.

1

 

Am decis să aprofundez tema din postarea anterioară…

 

Bess Myerson scria cândva că  „ Să te îndrăgosteşti este îngrozitor de simplu, însă să încetezi să mai iubeşti este, pur şi simplu, îngrozitor ! ” , în special dacă tu eşti cel care şi-a dorit ca relaţia să dureze.  Dar, să încetezi să iubeşti, nu este o opţiune…

 

Henry Nouwen scria :  „ Când cei pe care îi iubeşti profund te resping, te părăsesc sau mor, inima îţi e sfărâmată.  Dar asta nu trebuie să te împiedice să iubeşti profund…  Durerea provocată de iubire te va face să iubeşti mai cu ardoare ” .

 

Dar cum trecem de durere ?

 

Următorii paşi i-am aflat în urma citirii diferitelor articole sau a discuţiilor purtate cu diferiţi/e prieteni/e, despre cum şi-au  „ bandajat ”  inima şi au încercat să treacă peste suferinţa provocată de despărţirea de persoana iubită.

 

 

1.     Dă piept cu durerea, nu o ocoli.

 

Sunt conştient că cel mai dificil lucru de făcut pentru o persoană cu inima rănită este să stea, să nu facă nimic, şi doar să simtă durerea.  Dar exact asta trebuie să facă !  Este simplu :  trebuie să simţi durerea, pentru a putea trece mai departe.

 

Am un prieten care a fost părăsit de iubită în ziua nunţii…  De fapt, noi ne-am dus să luăm mireasa de la părinţi, iar  „ soacra mică ”  că aceasta a plecat în Italia în noaptea trecută…  Amicul, în urma depresiei puternice, a vizitat un psiholog mai mult de un an, pentru a-şi reveni…  La fiecare şedinţă, psihologul îi repeta  „ Dă piept cu durerea, nu o ocoli ! ” …  Abia acum am înţeles ceea ce vroia să spună :  chiar dacă încerci să ocoleşti problemele care te sfâşie pe dinăuntru, tot va trebui să dai piept cu unele dintre ele, exact ca şi cum ai fi blocat într-o intersecţie.  Dând piept cu imensa durere, o vei depăşi, devenind o persoană mai puternică, gata să facă faţă lucrurilor care se vor ivi şi care nu va repeta greşelile făcute anterior.

 

 

2.     Depăşeşte momentele dificile de unul singur.

 

De fiecare dată când sunt cuprins de durere şi tristeţe, îmi repet la nesfârşit  „ Nu am nevoie de cineva în viaţa mea ca să fiu fericit ! ” …  Ţine doar de mine, cu puţin ajutor de la Cel de Sus.  Când simt oribilele junghiuri ale durerii, îmi este foarte greu să cred că pot fi  „ întreg ”  fără această fiinţă minunată în viaţa mea.  Dar am aflat că pot  ( cel puţin asta cred acum, când scriu aceste rânduri ) .  este de datoria mea să umplu golul imens, şi cred că o pot face…

 

4

 

3.     Detaşează-te.

 

În încercarea de a umple golul, fără să te implici într-o nouă relaţie sau încercând cu disperare să îţi recuperezi iubita, esenţială este detaşarea completă…

 

Una dintre învăţăturile lui Buddha spune că ataşamentul duce la suferinţă…  În cartea  „ Înţelepciuni estice pentru minţi vestice ” , Victor M. Parachin ne prezintă povestea unui bătrân grădinar care cere sfatul unui călugăr :  „ Prealuminat călugăr, permite-mi să te întreb :  Cum pot obţine libertatea ? ” …  Călugărul îl întreabă  „ Dar cine te-a legat ? ” …  Bătrânul grădinar răspunde  „ Nu m-a legat nimeni. ” …  „ Atunci de ce cauţi libertatea ? ” , întrebă călugărul.

 

 

4.     Fă o listă cu punctele tale forte.

 

O bună tehnică, care te ajută când eşti cu moralul la pământ, este să faci o listă cu calităţile tale…  Eu am făcut chestia asta ascultând albumul  „ Helios ”  al celor de la Audiomachine, şi aproape de a termina eram deja gata să fac faţă următoarei provocări :  să depăşesc starea de tristeţe şi să încerc să devin alt om.

 

Dacă nu poţi întocmi o listă a calităţilor tale, încearcă una a respectului :  de sine şi de ce te respectă şi admiră persoanele din jur.

 

 

5.     Permite-ţi să visezi.

 

Să încerci să treci peste durere, nu ar fi un proces natural fără să ai anumite fantezii cu persoana pe care ai iubit-o…  Dacă vei încercă să-ţi ţii în frâu fanteziile sexuale spunându-ţi că  „ Nu voi mai visa niciodată la ea ! ”  sau  „ Nu mă voi mai gândi la momentele intime petrecute împreună ! ” , s-ar putea să se întâmple exact pe dos !

 

Într-un celebru studiu psihologic din anii ’80, celor supuşi la test li s-a spus să se gândească la ceea ce vor ei, mai puţin la un urs polar…  Ghiciţi la ceea ce s-au gândit absolut toţi ?

 

5

 

6.     Ajută pe cineva.

 

Când sunteţi în suferinţă, singurul antidot cu adevărat eficient este să vă adunaţi sentimentele, să le sortaţi şi să încercaţi să le canalizaţi în a face ceva bun.  Când îţi canalizezi atenţia către altă persoană, în special asupra cuiva care trece prin aceeaşi suferinţă, ai tendinţa să uiţi de tine, poate doar şi pentru câteva momente…  Şi, să fim realişti, uneori asta e chiar un miracol !

 

 

7.     Râzi…  Apoi plângi !

 

De cele mai multe ori, râsul vindecă…  Dar şi plânsul face acelaşi lucru !  Crezi că este doar o coincidenţă că te simţi mult mai bine după partidă bună de plâns ?  Sunt mai multe cauze psihologice care contribuie la puterea vindecătoare a lacrimilor…  Unele au fost documentate de către biochimistul William Frez, care a fost timp de 15 ani şeful echipei de cercetare care a studiat lacrimile…  Printre descoperirile făcute se numără şi aceea conform căreia lacrimile ce apar pe fond emoţional  ( spre deosebire de cele altă natură, cum ar fi cele provocate de un agent iritator sau de tăierea unei cepe )  conţin compuşi biochimici toxici, deci plânsul îndepărtează aceste substanţe toxice şi te eliberează de stresul emoţional.

 

Concluzia :  aşează-te în pat, cu o cutie de şerveţele în braţe, şi boceşte o după-amiază întreagă !

 

2

 

8.     Fă o listă cu lucruri bune şi rele.

 

Trebuie să fii conştient de activităţile care te fac să te simţi bine şi de cele care te fac să vrei să spargi cauciucurile maşinii fostei iubite…  Nu vei şti cu exactitate care şi cum, pe ce listă să le treci, până nu vei începe să o faci…  Dar bănuiesc că lucruri de genul verificării contului de Feismuc al fostei, unde vei vedea că tocmai a postat o fotografie în care este foarte fericită, eventual şi cu un comentariu  „ În sfârşit, liberă ! ” , nu te va face să te simţi bine, deci mai bine treci asta pe lista lucrurilor negative, alături de trimiterea de mail-uri şi sunatul prietenilor ei, în încercarea de a afla noi informaţii despre ea.  Pe lista lucrurilor care te vor face să te simţi bine, poţi trece chestii ca :  ştergerea numărului ei şi a mesajelor din telefon, a email-urilor şi a arhivei de mess  ( pe scurt, blocarea tuturor căilor de comunicare cu ea ) ;  aruncarea şi/sau arderea tuturor lucrurilor care îţi amintesc de ea ;  mersul într-un club, statul la o bere şi la taclale, împreună cu unul sau mai mulţi prieteni care nu au cunoscut-o, pentru a te asigura că numele ei nu apare în conversaţie…

 

Un sfat pentru cei care au primit drept cadou bijuterii din materiale preţioase sau ceasuri dă firmă :  la amanet cu ele !  Ce dracu’ , doar ai nevoie de capital ca să mergi în clubul de striptease care tocmai s-a deschis în oraş !

 

 

9.     Fă mişcare.

 

Transpiră-ţi durerea, ad litteram…  Te vei simţi mult mai uşurat după o repriză de alergare, înot, tras de fiare, sau chiar de mers pe jos.

 

Dacă eşti stilul masochist, du-te la o sală de arte marţiale şi înjură-l de mamă pe cel mai bun de acolo !  Garantat vei uita de durerea emoţională…  Cea fizică va fi mult mai mare !

 

La nivel psihologic, exerciţiile fizice cresc nivelul de serotonină şi/sau de norepinefrină, care stimulează dezvoltarea celulelor nervoase, iar la nivel emoţional te fac să acţionezi şi să devii propriul stăpân asupra corpului şi minţii…  În plus, poţi vizualiza persoana care este responsabilă de durerea ta şi o poţi lovi în meclă !  Nu-i aşa că te face să te simţi mai bine ?

 

6

 

10.     Creează-ţi o nouă lume, un nou univers.

 

În mod special, asta este foarte important, dacă lumea ta interacţionează cu a ei, ceea ce înseamnă că prietenii comuni, pe care ea i-a văzut în ultima perioadă, vor simţi nevoia să vorbească cu tine, să afle şi versiunea ta…

 

Învârte-te într-o lume cu prieteni care nu o cunosc, unde ea nu are acces…  În acelaşi timp, încearcă şi ceva nou :  fă un curs de calificare/perfecţionare, învaţă o limbă străină, deschide-ţi şi tu un blog…  Orice te va face să te simţi bine fără ea !

 

 

11.     Trebuie să speri.

 

E o secvenţă într-un film, iar acum chiar nu îmi aduc aminte titlul, care îmi revine obsesiv în minte :  „ Există un singur sentiment mai puternic decât frica, şi acesta este iertarea ” …  Asta am simţit-o din plin acum doi ani, la căpătâiul unei persoane de care nu mă leagă amintiri prea plăcute, în momentul când şi-a cerut iertare pentru ceea ce a făcut…  Dar iertarea necesită speranţă :  să crezi că există un loc mai bun decât cel în care trăieşti acum…  Că într-o bună zi vei fi foarte fericit să faci ceva alături de persoana iubită, un lucru care de altfel e nesemnificativ, sau doar să te bucuri de o bere savurată la o terasă alături de cei mai buni prieteni…

 

Speranţa înseamnă credinţa că tristeţea se poate evapora, asta dacă încerci să îţi vezi de viaţă nu cu un zâmbet forţat pe faţă…

 

Prin urmare, pentru a putea ierta şi a-ţi depăşi tristeţea, trebuie să găseşti speranţa.

 

 

12.     Iubeşte profund…  Din nou.

 

Când inima ţi-e sfâşiată, datorită unei relaţii care s-a încheiat, ai două opţiuni :  poţi aduna de jos micile bucăţele, te închizi în sine şi nu mai permiţi nimănui să îţi intre în suflet, pentru a nu mai suferi pe viitor…  Sau poţi iubi din nou…  Profund, la fel de intens ca data trecută.

 

Henri Nouwen ne încurajează să iubim din nou :  „ Cu cât ai iubit mai mult şi ţi-ai permis să suferi din cauza acestei iubiri, cu atât inima ta va deveni mai mare.  Când dragostea îţi este împărtăşită, cei pe care îi iubeşti nu vor părăsi niciodată inima ta, nici chiar după moarte ” .

 

Anunțuri

Despre tzunoi
Sictirit pe viata. Mi s-a facut lehamite de ceea ce vad in jurul meu: pe cine promovam ca vedete, pe cine alegem sa ne reprezinte, etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: