Amintirile mă chinuieşte

1

 

Sunt copil al Revoluţiei… La lovitura de stat din decembrie ’89 eram destul de mărişor…

 

Mie, Moş Gerilă, cum îi spunea pe atunci,  nu-mi aducea nici Milka, nici banane…  Mie Moş Gerilă îmi aducea ciocolată Primăvara, Rom Tricolor, Scufiţa Roşie şi mere…  Iar când eram cuminte  ( adică mai deloc )  vinea şi cu vreo câteva portocale !

 

Până să mănânc Topi Top, am mâncat cocoşei pe scobitoare…  Până la BoniBon, au fost bomboanele Sidef…  Până la La Vache qui Rit, am molfăit brânză topită Albalact, puţin iute şi greu digerabilă !  Aveam maşină de spălat Albalux, frigider Arctic şi televizor Diamant…

4

 

Pân’ la Revoluţie credeam că ciocolată străină înseamnă Lacta !  După Revoluţie, televizorul străin era Nippon…  Şi-am asociat mult timp produsele româneşti cu perioada în care urcam etajele pe întuneric, pentru că se tăia lumina…  Cu lipsa de opţiuni în materie de orice şi, într-un fel, cu lipsa de libertate !

Au trecut mulţi ani de-atunci…  În care am văzut, am gustat, încercat, comparat…  Departe de mine gândul să spun c-aş alege exclusiv produsele româneşti din pur patriotism…  Departe de mine gândul să spun că aş alege doar produsele  „ din afară ”  pentru că-s mai bune, sau mai în trend…  Părerea mea ? Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului.

Există o serie de produse pe care le prefer dacă-s străine sau  „ sub egidă ” :  ţigările, anumite băuturi alcoolice, bomboanele de ciocolată.  Dar dacă mă pui să aleg între merele româneşti şi cele  „ de Grecia ” , pe cele româneşti le voi alege !  La fel cu tot ceea ce înseamnă legume/fructe.  Şi, repet, nu din patriotism, sau pentru că aş încerca să redresez cu propriul portofel economia naţională…  Ci pentru că o căpşună românească are gustul ăla, pe care-l avea şi când eram mic, şi le mâncam direct, nespălate, din grădina bunică-mii !  Pentru că-mi place să văd că laptele face caimac, după ce-l fierb, nu să-l beau direct din pet şi să nu ştiu nimic despre vaca aia, care l-a făcut degresat, şi inutil de fiert !

Mănânc sănătos, trăiesc sănătos ?  Poate…  Sau poate că, pe lângă toate chestiile artificiale, pe care le bag conştient în mine, mâncând de câteva ori pe săptămână la fast-food, îmi place, la fel de conştient, să alternez cu produse  „ de la mama lor ” !

Cea mai bună carne pe care am mâncat-o vreodată era crudă, uscată şi afumată !  Reţetă ungurească…  Şi-am căutat-o dup-aia de-am înnebunit, prin magazine…  Norocul meu a fost c-am şi găsit-o !  În vid, aproape la fel de bună ca aia originală…  Şi-aş da orice să mai găsesc originalul !  În aceeaşi ordine de idei, caşcavalul afumat, rotiţă, ştampilată şi cumpărată de undeva de la munte, de la ciobani originali, din lapte de oi originale…  Nu-s mare mâncău, dar din ăla aş tot fi mâncat.  L-am căutat prin magazine…  Tanti care-l vinde poartă costum popular, da’ parcă mai cu patos l-aş fi luat din vârf de munte !

 

2

 

Fiecare cu obsesiile lui.

Am descoperit gusturile şi tradiţiile culinare locale, când am aflat că plăcinta din Cluj e un fel de brânzoaică gălăţeană…  Când am aflat că poţi s-o faci nu doar cu brânză, ci şi cu cartofi, şi cu carne…  Am încurajat producătorii locali preferând brânza la kilogram, nu cea în vid şi pepenii româneşti, nu cei uriaşi, din Grecia…  La fel cu toate celelalte produse…  Sunt mai  „ de-acasă ” !

Mă-ndoiesc de faptul că toată economia românească poate înflori spectaculos, peste noapte, datorită unor programe de genul celui  „ Cumpără româneşte ” , lansat în trecut de Real…  Pentru că o parte din români gândesc ca mine…  Alţii, de fiţe, se vor încăpăţâna să cumpere exclusiv marfă de import…  Nu contează cât te ţine portofelul, contează ce gust ţii minte…  Ce amintiri te leagă de el şi cât timp eşti dispus să-l păstrezi…  Eu vreau să-mbătrânesc cu cele din copilărie !

Cât despre programe similare…  Cred că anumite produse se recomandă singure…  Cu sau fără reclamă…  E de ajuns să stimulezi curiozitatea unui posibil client…  Dacă ceea ce descoperă îl va atinge într-un fel sau altul, va deveni fidel…  Nu pentru că va fi patriot, nu pentru că îl va interesa teribil impactul lui asupra economiei, ci pentru că e de ajuns să ai un termen de comparaţie, ceva de genul  „ carne crudă, uscată şi afumată ”  pentru a nu-l schimba cu niciun Pepperoni !

 

P. S. :  Câţi dintre voi vă mai aduceţi aminte ce e asta ?

 

5

 

Toate magazinele erau goale, dar nimeni nu murea de foame…  Înainte te duceai cu portofelul de bani şi veneai cu sacul de mâncare…  Acum te duci cu sacul de bani şi te întorci acasă cu portofelul de mâncare !

 

Şi e trist…  E foarte trist că de 23 de ani lucrurile merg din rău în mai rău…  Şi nu se întrevede nicio rază de soare pe strada României…

Anunțuri

Despre tzunoi
Sictirit pe viata. Mi s-a facut lehamite de ceea ce vad in jurul meu: pe cine promovam ca vedete, pe cine alegem sa ne reprezinte, etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: