Despre viaţă …

Partea I

 

          Un mare om a spus :  „ Viaţa e o luptă…  Deci, te luptă ! ”

         Nu alegem când ne naştem şi, în marea majoritate a cazurilor, nici când murim…  Dar ne trăim viaţa conform alegerilor pe care le facem.

          Când eram doar un puştan cu coşuri pe faţă îmi făceam griji în legătură cu ce / cine voi deveni odată cu înaintarea în vârstă…  De câţi bani o să câştig…  Speram ca într-o bună zi să fiu cineva important…

         Uneori lucrurile pe care ţi le doreşti în viaţă cel mai mult nu se împlinesc…  Dar, uneori, lucrurile la care nu te-ai fi aşteptat niciodată se îndeplinesc…

 

          Întâlneşti şi cunoşti mii de oameni, dar niciunul dintre ei nu va ajunge să te cunoască vreodată pe tine, aşa cum eşti tu cu adevărat…  Dar, într-o bună zi, întâlneşti o persoană şi viaţa ta se schimbă…  Pentru totdeauna !!!

           Viaţa e scurtă…  Important e să te bucuri de fiecare zi, ca şi cum ar fi ultima…  Viaţa e o curvă şi, dacă nu i-o tragi tu primul, ţi-o trage ea ţie !  Distrează-te, distrează-te şi iar distrează-te, pentru că finalul îl ştim cu toţii…  Nimeni nu e nemuritor !

          Uneori, când crezi că ai ajuns la final, că ţi-ai îndeplinit rolul, că ţi-ai atins scopul trăirii tale, atunci îţi dai seama că viaţa ta abia începe să prindă contur…  Nu-ţi irosi scurtele momente de viaţă pe nimicuri…  Viaţa e ceva ce ajungi să înţelegi abia când atingi un prag biologic, niciodată acelaşi pentru două sau mai multe persoane. Tu ai ajuns la acest prag ?  Dacă da, atunci deja ştii răspunsul…  Dacă nu, trebuie să mai aştepţi şi să observi tot ceea ce e în jurul tău, poate cu alţi ochi decât cu cei cu care ai făcut-o până acum…

 

          Pentru un om inteligent, viaţa e un mister  infinit…  Doar proştii au răspunsuri la toate întrebările !

          Pentru mine, viaţa e ca o călătorie cu maşina : nu cunoşti decât locul de plecare şi destinaţia…  Depinde numai de tine ce rută alegi pentru a ajunge la capătul călătoriei…  Unde alegi să faci popasuri…  Unele vor fi inspirate, altele mai puţin inspirate…

 

 

 

Partea a II – a

 

          O să încep cu ceea ce obişnuim să spunem cu toţii, la un moment dat :  „ Dacă ştiam acum 5 ani ceea ce ştiu acum, câte nu aş fi făcut altfel… ”

          Dacă măcar am învăţa din greşelile celor din jur…  Dar, nu !  E în natura noastră să ne dăm singuri cu capul de pereţi, pentru ca peste puţin timp să repetăm aceeaşi greşeală.

          Am adunat mai jos câteva lucruri, pe care, dacă le-aş fi aflat mai devreme, mi-ar fi fost mai uşor în viaţă şi, probabil, aş fi progresat mai mult, aş fi fost mai fericit, mai liniştit, mai mulţumit de mine însumi…  Totuşi, niciodată nu e prea târziu să înveţi ceva…  Vorba ceea :  „ Omul cât trăieşte, învaţă. ”

 

   1.  Notele mari, obţinute în timpul şcolii, nu te ajută în viaţă.

          E trist, dar adevărat…  Dacă vei absolvi şcoala cu 10 pe linie, nu îţi garantează nimeni că vei fi angajat cu un salariu de 10 000 de euro din prima… Important e să reţii din şcoală ceea ce crezi ca îţi va folosi pe viitor şi să te focalizezi pe acumularea de experienţă practică, care contează mult mai mult în ochii unui angajator, decât bucata de hârtie numită  „ diplomă ” .  Câţi dintre noi nu îşi ţin diploma prăfuită pe fundul unui sertar şi îşi câştigă existenţa vânzând la tarabă sau săpând şanţuri ?

   2.  Gura lumii nu contează.

          Important e sistemul tău de valori şi ceea ce crezi tu.  Dacă ai o idee bună şi crezi în ea, nu te lăsa influenţat de ceilalţi…  Mergi până în pânzele albe.  E mai bine să încerci, să cazi şi să te ridici, ştiind că ai încercat, decât să zaci în mocirla mediocrităţii şi să te întrebi mereu  „ Oare cum ar fi fost, dacă… ”  …  Dacă Bill Gates nu credea în ideea lui, probabil acum toţi foloseam Linux-ul pe calculatoare…  Ai încredere în tine !

 

   3.  Învaţă să apreciezi valoarea banilor, cum se fac şi cum se cheltuie.

          Atunci când părinţii ţi-au făcut orice capriciu şi ai impresia că banii se scot la imprimantă sau se culeg dintr-un copac, crezi că totul ţi se cuvine fără să mişti un deget… Însă, când tragi o lună de zile la job ca un bou la plug, ca să ai bani de mâncare, de ceva de îmbrăcat, de cheltuielile curente şi, eventual, şi de ceva distracţie, îţi dai seama că sistemul tău de valori este greşit şi că nu tot ceea ce zboară se mănâncă.  Şi începi să te schimbi, să fii mai responsabil, să ţii o evidenţă a banilor : câţi ai primit, câţi ai cheltuit, câţi ai pus deoparte…  Există o zicală celebră :  „ Toată lumea ştie să facă bani, dar puţini sunt cei care ştiu să îi şi cheltuiască ”  …

 

   4.  Prietenii adevăraţi se găsesc greu şi se păstrează la fel de greu.

          Dacă ai 5 prieteni adevăraţi în viaţă, te poţi considera un om norocos…  Păstrează-i cât mai aproape.  Prietenii de duzină vin şi pleacă…  Un prieten adevărat e cel care vine în toiul nopţii de la 100 de kilometri distanţă, când nu mai ai cu ce să ajungi acasă, fără să îţi ceară nimic în schimb…  Nu ăla care te sună de ziua ta ca să îţi amintească că aşteaptă de băut…  Un prieten adevărat e cel care se împrumută doar ca să te ajute pe tine când eşti în gaură cu banii, nu cel care umblă cu tine noapte de noapte prin cluburi, distrându-se pe banii tăi, dar uită de tine când eşti falit…

 

   5.  Este bine să practici un sport în mod regulat.

          Până la 20 de ani, metabolismul îşi face singur treaba, dar, după aceea, munca la birou, alimentaţia proastă şi stilul de viaţă dezordonat lăsă urme…  Obişnuieşte-te de tânăr să practici un sport, după aceea îţi va intra în reflex şi te va ajuta să fii mai sănătos.  În copilărie îmi plăcea să alerg, să bat mingea pe maidan, să umblu pe coclauri cu bicicleta…  Apoi am crescut şi am început să apreciez drumeţiile…  Nu m-am ţinut de niciunul dintre sporturi  ( exceptând 3 : halbere, coniac – canoe şi sticlism  🙂 )  şi acum e cam greu să reintru în ritm…  Totuşi, încerc !

 

   6.  Descoperă-ţi pasiunile şi alocă timp pentru ele.

          Cât suntem adolescenţi, avem timp pentru toate, dar, după vârsta de 20 de ani, programul devine tot mai încărcat, iar timpul liber o problemă…  Descoperă ceea ce te relaxează, ce te mulţumeşte şi alocă timp pasiunilor tale.  Îţi plac călătoriile ?  Măcar un weekend pe lună fugi din oraş…  Îţi place fotografia ?  Caută peisaje care merită fotografiate şi fii mândru de pozele tale…  Alocă timp pasiunilor tale, altfel vei ajunge doar un robot care ştie doar să muncească, să mănânce şi să doarmă.  Atunci când pasiunea dispare, nu mai simţi că trăieşti !

   7.  Uneori, e bine să ştii când să spui stop.

          În viaţă, la locul de muncă, dar şi în relaţiile amoroase, uneori, lucrurile merg ca pe roate, alteori se târâie…  Atunci când vezi că ceva scârţâie, gândeşte-te bine dacă se mai poate repara ceva sau trebuie să faci o schimbare în viaţă, un nou început…  Punct şi de la capăt !  Şi, nu uita :  „ Fiecare şut în fund, e un pas înainte ”  .

 

   8.  Lumea e rea şi invidioasă.

          Sunt foarte puţine persoane care se bucură sincer atunci când reuşeşti ceva în viaţă, şi prea multe care te invidiază, sau chiar te urăsc, doar pentru că te descurci mai bine decât ele…  Învaţă să îi ignori pe frustraţi şi să te focalizezi asupra idealurilor personale.  Important e să îţi fie bine ţie şi celor apropiaţi…  Aşa suntem noi, oamenii :  „ Să moară şi capra vecinului ”  …

 

   9.  Cele mai bune lucruri în viaţă sunt gratuite.

          Ştiu că pentru a fi fericit e nevoie de bani, dar, gândeşte-te bine, cele mai fericite clipe din viaţa ta sunt legate de bani ?  Să stai întins pe pătură şi să priveşti cerul senin, zâmbetul persoanei iubite atunci când o strângi în braţe, naşterea propriului copil, momentul când ai fost felicitat la locul de muncă pentru un proiect reuşit, fericirea din ochii părinţilor atunci când le faci o surpriză sau bucurie…  Sunt lucruri în viaţă care nu costă nimic şi aduc mult mai multă bucurie decât chestiile pe care dai bani.

   10.  Gândeşte-te bine ce vrei să faci în viaţă.

          Sistemul de învăţământ dezvoltă oamenii din punct de vedere teoretic, dar nu se axează pe descoperirea abilităţilor acestora…  Îţi place să scrii poezii, să pictezi sau să dezvolţi aplicaţii web ?  Te descurci de minune în a coordona o echipă de oameni ?  Atunci poate ai stofă de poet, de pictor, de manager, de programator…  Niciodată nu ştii ceea ce vei face în viaţă dacă nu te apuci să experimentezi şi să încerci…  Nu te apuca de un liceu, facultate sau curs de calificare, doar pentru că e o  „ meserie de viitor ” …   Orientează-te pe o profesie care îţi place şi îţi va aduce satisfacţii, altfel vei fi mediocru toată viaţa !

   11.  Trebuie să existe un echilibru între muncă, relaxare şi dezvoltare personală.

          Job-ul înseamnă să te foloseşti de cunoştinţele acumulate pentru a crea valoare adăugată…  Dezvoltarea personală e reprezentată de acele perioade de timp alocate pentru a asimila noi informaţii, pentru a deveni mai bun în ceea ce faci…  Relaxarea se referă la odihnă sau la pasiunile tale. Învaţă să găseşti şi să păstrezi un echilibru între ele, altfel o vei lua rara.

   12.  Nu există doar o singură pereche potrivită, dragostea vieţii,  „ The Special One ” .

          Sunt persoane cu care te înţelegi mai bine sau mai rău…  Sunt persoane cu care poţi vibra pe aceeaşi frecvenţă, gândi la fel, simţi la fel, dar nu e numai una, pot fi mai multe…  Obiceiurile fiecăruia se ajustează pe parcursul relaţiei, fluturii din stomac devin mai mici, dar, faptul că ai alături pe cineva care te sprijină, te înţelege şi crede în tine, ajunge să valoreze mai mult decât oportunitatea unei aventuri pasagere…

          Important e să îţi găseşti perechea, jumătatea alături de care te simţi mulţumit şi împlinit, care îţi oferă liniştea interioară şi echilibrul atât de necesar în viaţa asta zbuciumată.

 

          Concluzionând cele de mai sus, îmi vine în minte o replică dintr-un film :  „ Live for something or die for nothing ! ”

Anunțuri

Despre tzunoi
Sictirit pe viata. Mi s-a facut lehamite de ceea ce vad in jurul meu: pe cine promovam ca vedete, pe cine alegem sa ne reprezinte, etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: